avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% la teren?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% la teren?

In cazul unui contract de colaborare in vederea construirii, intre o persoana fizica - care detine terenul si urmeaza sa primeasca banii pe teren la vanzare si o firma dezvoltatoare - care urmeaza sa construiasca cateva case ce urmeaza sa le vanda, daca se indeplinesc conditiile pentru a vinde cu TVA de 5%, acest procent se aplica si pentru teren si pentru casa?
Sau avand in vedere faptul ca proprietarul este o persoana fizica, alta decat firma dezvoltatoare, va plati 24% la vanzarea terenului, chiar daca s-a construit o casa pe el cu TVA de 5%?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 13:17, 16 Decembrie 2013
Buan ziua,

Vanzarea terenului de catre persoana fizica catre persoana juridica, reprezinta o operatiune distincta. Cota de TVA de 5% se aplica vanzarilor de imobile.

Daca operatiunea de vanzare a terenului este singulara, nu are caracter de cotinuitate, in sensul ca este ocazioanal, iar persoana fizica nu desfasoare activitati impozabile, operatiunea nu se va supune TVA.(art.127, alineatul 2 din CF)
In normele de aplicare ale art.127, gasiti situatiile in care o persoana fizica devine persoana impozabila si are obligatia colectarii taxei. Va inserez exemplele din care va trebui sa analizati in ce masura va incadrati in acestea:

Exemplul nr. 1: O persoană fizică, care nu a mai realizat tranzacţii cu bunuri imobile în anii precedenţi, a livrat în cursul anului 2010 două terenuri care nu sunt construibile. Deşi persoana fizică a devenit persoană impozabilă pentru aceste livrări, totuşi livrările respective fiind scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, persoana fizică nu are obligaţia înregistrării în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal. Dacă aceeaşi persoană fizică livrează în cursul anului 2010 o construcţie nouă în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, va avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă dacă livrarea respectivă cumulată cu livrările anterioare depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.

Exemplul nr. 2: O persoană fizică (familie) vinde în cursul anului 2010 un teren construibil sau o construcţie nouă în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Deşi în principiu operaţiunea nu ar fi scutită de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, indiferent de valoarea livrării, dacă persoana fizică nu realizează şi alte operaţiuni pentru care ar deveni persoană impozabilă în cursul anului 2010, această operaţiune este considerată ocazională şi persoana fizică nu ar avea obligaţia înregistrării în scopuri de taxă. Dacă în acelaşi an, aceeaşi persoană fizică livrează un teren construibil sau o construcţie nouă în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, respectiva persoană va deveni persoană impozabilă şi va avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă înainte de efectuarea celei de-a doua livrări, dacă prima livrare a depăşit plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal. Dacă a doua livrare ar fi scutită conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, fiind o construcţie care nu este nouă sau un teren care nu este construibil, persoana fizică ar avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă conform art. 153 înainte de realizarea celei de-a doua livrări dacă prima livrare depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.

Exemplul nr. 3: O persoană fizică realizează în cursul anului 2010 două livrări care ar fi scutite conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Dacă nu mai realizează nicio operaţiune în anul 2010, iar în anul 2011 va livra o construcţie nouă sau un teren construibil în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, va avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă în anul 2011 numai dacă va depăşi plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.

Exemplul nr. 4: O persoană fizică a început în cursul anului 2009 construcţia unui bun imobil cu intenţia de a vinde această construcţie. În cursul anului 2009 nu a încasat avansuri şi în principiu nu are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de taxă. Dacă în anul 2010, înainte să înceapă să încaseze avansuri sau înainte să facă livrări ale unor părţi ale bunului imobil sau livrarea respectivului imobil în integralitatea sa, livrează un teren construibil sau o construcţie nouă în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, persoana fizică ar avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă atunci când depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal. Această livrare nu este considerată ocazională, activitatea economică fiind considerată continuă din momentul începerii construcţiei, respectiv din anul 2009.


Numai bine
Persoana fizica nu vinde terenul catre persoana juridica ci se asociaza cu ea, printr-un contrat de colaborare, in vederea construirii si vanzarii ulterioare catre terti.
Sper ca am fost mai clar acum.
Buna ziua,

Presupun ca este vorba de o asociere in participatiune, fiecarui participant revenindu-i procentul stabilit in cadrul asocierii in urma vanzarii imobilelor.
In cazul asocierii unei persoane fizice cu una juridica, obligatiile din punct de vedere al TVA revin persoanei juridice. In cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art.140, alineatul 2^1 din CF, imobilele, inclusiv terenul aferent pot fi vandute cu cota de 5%.
Dvs. ca persoana fizica nu veti avea obligatii din punct de vedere TVA; veti primi partea cuvenita din contractul de asociere.

Numai bine
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
CONTABIUM, Contabil
Multumesc. Imi e mai clar acum.
Persoana fizica plateste impozite pe partea care ii revine din contractul de asociere (vanzarea terenului), sau are alte obligatii fiscale?
Intr-un contract de asociere in participatiune in vederea construirii unor cladiri cu scopul de a le vinde, pers fizica vine cu terenul/pers juridica cu banii de constructie, ce obligatii fiscale ii revin persoanei fizice? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Venituri cu caracter de continuitate floare _de_ colt floare _de_ colt O persoana fizica detine mai multe apartamente in proprietate si doreste sa le vanda. In ce moment este obligata sa se inregistreze in scop de TVA?De ... (vezi toată discuția)
La ce cifra ramine tva la vinzarea imobielor,35000 sau 65000? gloriprest gloriprest As dori sa stiu mai multe strategii de a nu achita tva la vinzarea unei case proprietate personala. (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)